Allt du behöver veta om ögonlocksplastik

19 januari 2024 Veronica Urena

editorial

Är du trött på tunga ögonlock som ger dig ett trött utseende eller kanske rentav påverkar din syn? Ögonlocksplastik, även känt som blefaroplastik, är ett populärt kosmetiskt ingrepp som kan ge dina ögon nytt liv. Genom att avlägsna överflödig hud, fett och muskel ger denna procedur ögonen ett fräschare och mer vaket utseende. I den här artikeln utforskar vi vad ögonlocksplastik innebär, hur ingreppet går till, vilka fördelar det kan erbjuda och vad du kan förvänta dig av återhämtningen.

Vad är ögonlocksplastik?

Ögonlocksplastik är en form av kosmetisk kirurgi som syftar till att förbättra ögonområdets estetiska utseende samt i vissa fall även funktionella problem. Ingreppet involverar att ta bort eller omfördela hud, fett och ibland muskel från de övre och/eller nedre ögonlocken. Det kan hjälpa individer som upplever att de har ett ”trött” utseende på grund av hängande ögonlock, eller de som har svullnad och påsar under ögonen som inte går att åtgärda genom livsstilsändringar eller hudvård. Ögonlocksplastik kan också korrigera funktionella problem som begränsad syn på grund av överskottshud som hänger ner över ögats synfält.

Hur går ingreppet till?

Förberedelse för ögonlocksplastik: Innan du genomgår en ögonlocksplastik kommer du att ha en konsultation med en plastikkirurg. Denna tillfälle används för att diskutera dina estetiska önskemål, eventuella medicinska förhållanden och läkemedel som du tar. Kirurgen kommer att gå igenom din medicinska historia och genomföra en fysisk undersökning av dina ögon.

Ögonlocksplastik

Själva ingreppet: Ögonlocksplastik utförs oftast under lokalbedövning tillsammans med sedering. Det innebär att du är vaken men avslappnad och lokaliserat bedövad i ögonområdet. Om du genomför både övre och nedre ögonlocksplastik kan ingreppet ta mellan en till tre timmar. Vid övre ögonlocksplastik görs ett snitt i hudvecket på ögonlocket för att ta bort eller omfördela fett och ta bort överskottshud. Vid nedre ögonlocksplastik kan snittet göras precis nedanför franslinjen eller inuti ögonlocket (transkonjunktivalt), beroende på vilka ändringar som ska göras.

Fördelar och potentiella risker

Fördelar: Fördelarna med ögonlocksplastik är många. Förutom att ge ett mer utvilat och alert utseende, kan ingreppet också förbättra perifera synfält som tidigare varit begränsade av hängande ögonlockshud. Patienter rapporterar ofta en ökad självkänsla och välmående efter att ha blivit av med den ”trötta” looken. Ögonsmink blir lättare att applicera på ett smickrande sätt och resultatet är ofta långvarigt.

Risker: Liksom med alla kirurgiska ingrepp finns det risker associerade med ögonlocksplastik. Det kan inkludera infektioner, blödningar, svullnad, blåmärken, torra eller irriterade ögon och i sällsynta fall synproblem. Det är avgörande att följa kirurgens instruktioner före och efter operationen för att minimera dessa risker.

Fler nyheter